tisdag 12 februari 2013

Vad göra med trotsig och arg tvååring?!

Hjälp, nu vill jag ha lite råd på vad vi ska göra med vår lilla trotsiga tvååring! Att hon får utbrott, skriker och gråter när hon inte får som hon vill, försöker vi ignorera just nu. Hon får lära sig att inte alltid få som hon vill!
Men sedan en tid tillbaka har hon vägrat sitta vid matbordet med oss. Varje middag blir det gap och skrik. Vi låter henne vara ett tag, tar bort det som är "roligt", så att hon märker att det inte händer något annat än middag. För det mesta kommer hon efter en stund, men vill gärna sitta i mitt eller H´s knä. Ibland äter hon, ibland bara leker hon med maten.
Det är inte sällan hon får riktiga utbrott vid matbordet och slänger både bestick och glas omkring sig. Den enda rätt vi serverar som kan avnjutas i lugn och ro, är pannkakor! Men det kan man ju inte leva på, även om det är väldigt gott! :-)
Så, ge mig lite råd! Har era barn betett sig så här? Vad är bäst att göra, ignorera, tvinga eller vad??


5 kommentarer:

 1. Vad svårt...tror dock att man ska försöka vara konsekvent och bara säga att nu är det så att våran familj ska äta nu och då ska alla sitta lugnt och fint vid bordet...inget annat är okej. Men allt är ju tyvärr lättare sagt än gjort

  SvaraRadera
 2. Känner igen det där även om vi inte har det så varje dag.. Jobbigt!

  Finns så mycket annat som är mer intressant än att äta tycker småttingarna liksom... Kanske är det bara nåt som går över snart? Gör man för stor grej av vissa saker kan det fastna längre tror jag. Min Edison älskar att få hjälpa till, att få vara med och duka eller liknande kanske kan göra att man känner sig delaktig och vill vara med? :-)

  SvaraRadera
 3. Berätta i god tid att det snart är mat och sedan inget mer. Säg inte till henne att maten är färdig utan sätt er och börja äta. Se till så att hon, om hon kommer och sätter sig, själv kan ta av det hon vill ha eller låta bli. Barn äter om de är hungriga har jag hört :-)
  Eller som Louise Hallin skulle ha sagt "Ta reda på vad barnet vill äta och servera BARA det till barnen säger ifrån" :-)

  SvaraRadera
 4. Samma lika här, på min sexåring, ds. Han kommer när vi andra kommit halvvägs eller är klara. Ja konsekvent är bar men när orken trytter är det inte mkt att göra.
  Mvh Agneta <3

  SvaraRadera
 5. Tyvärr inget råd att komma med. Alla ungar funkar ju olika.

  Har nog gjort som ni. Ignorerat! Sen beror de ju såklart på vad. Ibland får man ju säga till på skarpen, att man inte beter sig sådär osv. Å sen som nån annan skrev här uppe. berättas i god tid om vad som ska hända.

  SvaraRadera