måndag 18 juli 2016

Veckans barnbokstips - Trolläventyret i nöjesparken!

Och det fortsätter att vara tråkigt väder här på västkusten. Tur att man kan frossa i bra böcker!
Veckans barnbokstips är Trolläventyret i nöjesparken av Elisabet Österlund. Detta är Elisabets andra bok om de små trollen Tille och Talleman (hon har skrivit fyra trollböcker) och vi bara ÄLSKAR dem!


Den här gången ska trollen besöka sin kusin Lise som bor i en nöjespark i staden. De ska stanna en vecka och varje dag händer det något nytt. Trollen råkar ut för massor av äventyr, bl.a. bygger de en grotta i sockervadd, rider på hästar i galoppbanan och på ett blomblad åker de forsränning i en hängränna! Allt är tydligt kopplat till den riktiga nöjesparken Liseberg i Göteborg på ett skojigt sätt.


Boken är skriven på rim, vilket Nova är mycket förtjust i, och innehåller härligt mycket humor. Dessutom är illustrationerna i boken, av Karin Holmström, alldeles makalösa! Otroligt fina och färgrika! Även bilderna är fulla med humor och massor av detaljer!
I boken finns även Lises nyckelpiga Prickolina illustrerad i olika situationer och läsaren uppmanas hitta henne på varje bild! Nova tyckte detta var jätteroligt och var ivrig att försöka hitta den lilla nyckelpigan på varje sida.


Längst bak i Trolläventyret i nöjesparken finns en hänvisning till www.trollsånger.se där man kan lyssna på en sång till varje bild. Sången berättar mer om vad som hände. Det finns också möjlighet att skriva ut texterna till sångerna.


Jag älskar att man antingen kan läsa boken tillsammans med sitt barn och upptäcka alla detaljer i bilderna, eller lyssna på sångerna istället för att läsa och samtidigt titta i boken. Så genomtänkt och det förlänger verkligen hela historien! Både jag och Nova är otroligt förtjusta i Elisabets böcker om trollen och kan varmt rekommendera dem! Böckerna vänder sig till barn 3-6 år och är perfekta att använda i t.ex. förskolan som pedagogiskt material, men är även toppen att använda sig av hemma. Fantasin sätter inga gränser!


Imorgon blir det i alla fall en dagstur till Borås Djurpark, oavsett väder! :-)


1 kommentar:

  1. Gå till trollsånger.se så hittar du lite om nästa bok, Trolläventyret på förskolan. Boken släpps i mitten av mars, men bilderna och några sånger är färdiga redan. Elisabet och Karin har gjort ännu en fantastisk bok tycker jag, make och web-ansvarig.

    SvaraRadera