söndag 3 juli 2016

Bloggresa till Djursland i Danmark del 3 - Aktiviteter i Ebeltoft med Glasmuseet och Fregatten Jylland!

Väl framme i Ebeltoft hade det börja regna rejält och vi skyndade oss in i Glasmuseet. Här väntade en efterlängtad lunch, jag åt en caesarsallad och Fanny år en kycklingsandwich. Mycket gott!


Efter lunchen var det dags för en guidad tur i Glasmuseet. I mitt stilla sinne tänkte jag "hur ska detta gå med alla barn", men det gick faktiskt jättebra! Guiden var mycket duktig och berättade kortfattat och riktade sig till barnen.
Barnen designade en skål tillsammans

Det fanns flera utställningar, en kallades Glasskoven (Glasskogen), där man gick in utan skor på mjuka mattor och där barnen faktiskt fick möjlighet att känna på glaset. Tanken var att man skulle använda flera sinnen för upplevelsen, känsel, hörsel och syn.I ett annat jättehäftigt rum, Det kosmiska rummet,  fanns speglar i taket och på golvet och väggarna var täckta av glas i massor av fräcka färger. Konstnären ville att man skulle tänka att man var ute på ett stormande hav där himmel och hav är oändligt.Efter den guidade visningen fick vi kika in i verkstaden där vi fick se hur de blåste och tillverkade olika saker i glas.


Det sista vi fick göra, och det barnen tyckte var absolut roligast, var att designa våra egna glas! Alla fick välja varsitt glas som vi sedan dekorerade med stickers. Efteråt sandblästrades glasen, men då vi inte hann vänta på att detta skulle göras, fick vi dem färdiga nästa dag. De blev verkligen otroligt fina! Fanny valde ett blått glas och dekorerade det med blommor och jag valde ett likadant till Nova, som jag dekorerade med stjärnor och snöflingor. Dessvärre gick Fannys glas sönder när jag diskade det när vi kommit hem, men H lyckades limma ihop det.
Efter besöket i Glasmuseet var det dags att åka till Ree Park Safari för en alldeles fantastisk upplevelse, men allt om detta kommer i ett eget inlägg.I Ebeltoft ligger också Fregatten Jylland, museum för världens längsta träskepp. Innan det var dags att lämna Djursland i torsdags gjorde vi ett besök på detta fantastiska fartyg. Det planeras en utställning, Prinsesser Ombord, som ska invigas den 8 juli av Prins Henrik av Danmark. Vi fick bl.a. se en liten försmak av denna utställning.


 
Fregatten sjösattes 1860 och blev 1874 inrett som kungaskepp för kung Kristian XI av Danmark. Mer om museet, skeppet och dess historia finns att läsa här och här.
Barnen fick i uppdrag under visningens gång att leta rätt på 6 nycklar som skulle leda till en skattkista. Detta gjorde det lättare och roligare för barnen att hänga med på visningen, som jag tyckte var jätteintressant!Alla barn fick möjlighet att hitta varsin nyckel och när kistan skulle öppnas var spänningen olidlig bland barnen. I kistan låg chokladpengar och alla barn fick 4 var.


1 kommentar:

  1. Vilkem bra grej med nycklarna på museet. Lite som slottsmusen på Livrustkammaren. Det blir mycket roligare för barnen när det ingår någon typ av uppdrag. Glasmuseet verkar också vara en upplevelse.

    SvaraRadera