måndag 25 juli 2016

Veckans barnbokstips - #tillsammans #utanför

Idag vill jag tipsa om en bok för lite äldre barn. Boken #tillsammans #utanför av Camilla Gunnarsson känns verkligen högaktuell i en värld där internet och sociala medier tar allt större plats i våra liv.


Hilde går i mellanstadiet och känner sig ofta osynlig och ensam. Det är sällan någon frågar henne om hon vill vara med på rasterna, oftast är det hon som frågar. Hedda och Lovisa är bästisar och gör allt tillsammans. De använder sig ofta av Instagram där de lägger upp bilder och kommenterar med "BFF", "bästaste" och "finaste". Dessutom driver de en blogg där de skriver om mode, smink och saker de gör tillsammans.
Hilde är avundsjuk på deras vänskap och skulle också gärna vilja ha en BFF. Hon känner sig ofta som en reserv, men tror inte att klasskompisarna är medvetna om hennes känslor. En dag när Hilde läser Hedda och Lovisas blogg händer det något inuti henne:
Det är som att svidet i magen och ledsenheten i halsgropen blixtrar till och blir något nytt. Något annat. Ilska. Raseri. Som om ett monster krupit fram inuti mig. Mina fingrar trycker på "Lämna kommentar" och jag skriver:
"Ful tröja du köpt. Allvarligt, ska du verkligen ha den där på dig första skoldagen?"

Boken är lättläst, skriven i jag-form och beskriver detaljerat Hildes känslor. Fanny tyckte oerhört mycket om boken just för att, som hon beskriver det, den förmedlar många känslor och tar upp att det finns så många olika sorters mobbning. Hilde känner sig ensam och osedd och genom att lämna elaka, anonyma kommentarer på andras bloggar, får hon ur sig en del av sin frustration och ilska. Det får henne att må bättre, men bara i början. Sedan blir det tvärtom och hon känner bara mer skam och skuld.


#tillsammans #utanför får läsaren att tänka till och texten berör verkligen. Jag märkte tydligt på Fanny att hon funderade mycket kring boken. Hon läste den högt för mig, vilket var ett mycket bra sätt, då det blev att vi läste den tillsammans och på så sätt enkelt kunde diskutera kring den. Boken väcker många tankar och frågor och jag rekommenderar att man läser den tillsammans med sitt barn.  Som bloggare och Instagramare stöter man ju på nättroll då och då och även jag som vuxen hade stort utbyte av #tillsammans #utanför.
Längst bak i boken finns frågor att diskutera kring och boken lämpar sig även ypperligt som pedagogiskt material i skolan!


1 kommentar:

  1. Kul att ni gillar boken! Glada hälsningar från författaren :)

    SvaraRadera