torsdag 7 juli 2016

Veckans barnbokstips - Galet modig och Bästa kalaset!

Nu var det längesedan jag tipsade om barnböcker här i bloggen, så här kommer två stycken, båda från Idus Förlag! Båda böckerna är skrivna av Linda Palm, som jag faktiskt fick äran att träffa på förra årets bokmässa. Jag tycker mycket om barnböcker där det finns en tanke bakom historien, där barnen får tänka efter och reflektera, och det har verkligen Linda Palm lyckats med i sina böcker.
Galet modig och Bästa kalaset vänder sig till barn i förskoleåldern. Galet modig handlar om Måns och hans vänner som ska sätta upp en show och Måns ska vara den som presenterar. Problemet är att Måns är blyg och inte tycker om att prata inför andra. Hans finurliga kompisar kommer då på att det finns andra sätt att berätta på än att prata! Man kan dansa, måla eller som Måns tycker är allra bäst, sjunga! Vännerna stöttar Måns som gör succé! Han är verkligen galet modig!


Längst bak i boken finns frågor man kan ta upp med sitt barn kring detta ämne, såsom "Hur kan man hjälpa den som är blyg?" eller "Känner du någon som är galet modig?". Nova tyckte mycket om boken och tyckte Måns vänner var snälla som hjälpte honom att överkomma sin rädsla.


Bästa kalaset handlar om Majken som är jätteivrig inför sitt födelsedagskalas! Hon dukar och förbereder och gör fint, men när det är dags för gästerna att dyka upp kommer ingen... Majken blir ledsen och tänker efter. De senaste dagarna hade Majken fått sin vilja fram bland vännerna genom att säga "Om inte jag får börja spela, får du inte komma på mitt kalas" eller "Jag vill välja först annars får ni inte komma på mitt kalas".
Majken blir ledsen när hon förstår varför ingen kommer, men då ringer det på dörren....


Detta är en riktigt bra bok som tar upp ett mycket vanligt fenomen bland förskolebarn. Jag vet, mina har gjort likadant! Linda Palm skriver på ett mycket pedagogiskt sätt hur det är att ta konsekvenserna för sina handlingar och vad som kan hända om man utnyttjar en rolig händelse till sin egen fördel.
Även i denna boken finns det bra frågor i slutet att diskutera kring. Det märktes att Nova fick sig en tankeställare. Rekommenderar verkligen båda böckerna!


1 kommentar:

  1. Superbra lästips! Har ni läst "Sandvargen"? Mina barn älskar alla de böckerna. Kram Terese

    SvaraRadera