söndag 13 september 2015

Veckans barnbokstips - Glashjärtat - Vänner eller fiender?

Jag har tidigare skrivit och recenserat barnböcker som jag läst tillsammans med Nova, böcker som passar barn 3-6 år. Här kommer den första recensionen av en av Fannys böcker, Glashjärtat - Vänner eller fiender, även denna utgiven av fantastiska Idus Förlag.


Boken är skriven av Anna Helgesson och riktar sig till barn 9-12 år. Glashjärtat - Vänner eller fiender är en fristående fortsättning av Resan till sommaren och handlar om Freja, Rami och Edvin. Fanny har haft boken som högläsningsbok och läxbok.
Freja och Rami är bästa vänner. Freja har ett magiskt halsband som tog dem med på ett äventyr i den första boken. Rami har problem hemma med en våldsam bror och Edvin har det också jobbigt hemma med föräldrar som ska skiljas. En del av all Edvins oro yttrar sig i mobbing av Rami.
Men så en dag förändras allt. Freja berättar för Edvin om det magiska halsbandet när klassen har friluftsdag och Edvin känner att han bara måste sätta halsbandets magi på prov. Han stjäl halsbandet, men har fruktansvärt dåligt samvete, Freja är ju faktiskt en riktigt schysst kompis...
Boken tar upp svåra frågor som skilsmässa, mobbing, att vara annorlunda etc. Men också det starka bandet vänner emellan som gör att man alltid kan lita på att det finns någon där för en, som lyssnar och bryr sig!


Texten var lagom stor för Fanny att ha som högläsningsbok och med lagom långa kapitel. Dock tyckte Fanny att innehållet blev lite för svårt att förstå ibland. Hon är 9½ år och ämnena i boken kunde emellanåt uppfattas som lite tunga. Det finns en allvarlighet och verklighet i boken som Fanny väl är medveten om, men som hon upplevde lite jobbigt att läsa om vid tillfällen, exempelvis när Ramis bror blir våldsam.


Jag tycker boken är bra och viktig som tar upp svåra ämnen på ett bra och lättbegripligt sätt, men kanske att man ska vara något äldre än Fanny för att verkligen kunna ta till sig allt. Detta är en bok som nästan förutsätter att man pratar om och diskuterar kring efteråt.
0 kommentarer:

Skicka en kommentar