söndag 22 juni 2014

Bilsemster förr och nu!

Så här i elfte timmen har jag beslutat att pröva lyckan och vara med och tävla om en finalplats i Stena Lines tävling Bloggbussen goes bilsemester! Tävlingen är öppen för alla bloggare med barn i åldern 7-15 år. Läs mer i Stena Line´s Reseblogg här!
Det kommer utan tvekan med all säkerhet bli en fantastisk resa som börjar med Stena Line´s färja mellan Trelleborg-Rostock och sedan vidare till Stralsund! Här blir det besök på akvariet Ozeaneum och badparadiset Hansedom! Sedan går resan vidare till Tysklands största ö Rügen, även kallad Tysklands riviera, för ett besök på en häftig skogsklätterpark och boende på ett underbart spa-hotell, Seehotel Binz Therme.


I år går ju alltså resan med bil till Tyskland och jag vill här dela med mig av ett härligt barndomsminne från en bilsemester jag och min familj gjorde 1989 i Europa:
Jag och min tre år äldre bror älskade att åka bil och hade pratat om resan i flera månader! Vi skulle bila hela vägen ner till Venedig och tillbaka, en vecka ner och en vecka upp. Långa sträckor i bilen skulle det bli, men med en gul Sony Walkman- freestyle i öronen och diverse lekar, som att räkna bilar i olika färger, gick det finfint!


Resan började såklart på Stena Line-färjan till Kiel! Första etappen och förväntningarna och magpirret var ett faktum! Som barn visste man ju aldrig riktigt vart man var på väg eller vad som skulle hända!
Jag minns att vi inte hade bokat några hotell eller övernattningar, utan tog färden lite som den kom och genom Tyskland hamnade vi i en liten ort som hette Sachsenhausen. Alla hotell var fullbelagda, men det fanns ett litet rum ledigt på ett vandrarhem. Minns tydligt att jag inte gillade det något vidare.... Slitet, gammalt och toalett och dusch i korridoren, som det är på vandrarhem.
Bilresan gick vidare ner genom Tyskland till Bodensjön och ön Mainau där vi besökte greve Lennart Bernadotte´s slott och den vackra parken.


Sedan reste vi genom Lindau till Österrike och Innsbruck. Detta var ju innan datorn och internets tid, men vi kom på att åka direkt till ortens turistbyrå för att snabbt få reda på om det fanns några hotell lediga.
Till slut kom vi ner till Venedig. Här fick vi rum på ett jättefint hotell som jag minns väldigt tydligt, på ön Lido, alltså inte samma ö som Markusplatsen ligger på. Bilen togs med på färja, sedan fick den stå vid hotellet. Kommer ihåg att familjen i bilen framför oss i bilfärjekön var från Sverige. Och visst är det lite lustigt att bara för att man som svenskar träffas utomlands, känns det som man känner varandra och börjar prata! Kanske var ännu mer så, när jag var liten, än det är nu....
Venedig var fantastiskt och jag har faktiskt haft förmånen att besöka staden även i vuxen ålder, på min bröllopsresa. Som barn kom jag hem med en solfjäder och en venetiansk mask, båda hängdes på väggen i tonårsrummet, som vuxen kom jag hem med annat......

Masken och solfjädern finns kvar hos föräldrarna! :-)

Efter några dagar i Venedig, vände vi norrut igen. På vägen tillbaka minns jag att vi bl a besökte ett av Hitler´s Örnnästen, Kehlsteinhaus, vid byn Berchtesgaden. Kommer ihåg att enda vägen upp till huset var genom en hiss i berget, häftigt att varit med om ett stycke historia.


Min drömsemester idag, tillsammans med barnen, skulle också gå genom Tyskland, men inte med samma mål. Jag älskar att ha skoj, barnsligt skoj, och tar hellre med mig barnen till Europas nöjesparker, än till Hitler´s Örnnäste! Resan skulle gå med Stena Line till Kiel, vidare till Hansapark, ner till Europapark, uppåt igen till Disneyland i Frankrike och vidare hemåt genom Danmark, med besök på Legoland, Djurs Sommerland och bad på The Reef innan hemfärd med Stena Line från Fredrikshamn till Göteborg! Tänk vilken resa det skulle bli!


En bilsemester för mig är gemenskap och frihet. Att man lätt kan ta sig till olika platser och uppleva massor med olika saker tillsammans. Man behöver inte alltid planera vart man ska, utan se vart bilen och humöret vill just den dagen!
Hur ser din drömsemester ut? Berätta här i bloggen, om jag vinner en finalplats i Bloggbussen goes bilsemester, har du chansen att vinna ett presentkort hos Stena Line!

0 kommentarer:

Skicka en kommentar