måndag 26 september 2016

Veckans barnbokstips - Tuggummitanten!

Idus Förlag är det lilla förlaget som ger ut de stora böckerna. Deras utgivna böcker har oftast en bakomliggande tanke och många av dem uppmanar till diskussion.
Tuggummitanten är skriven av Åsa Caroline Salomonsson och är den första boken i en serie om Smygklubben Mommi och Folket.


Tyra och Siri är bästa vänner och smyger på folket som bor i Markbyn. Den smala och bleka tanten som alltid tuggar tuggummi och bor i Det läbbiga huset, är en av de mest konstiga personer som bor i staden tycker tjejerna. De bestämmer sig för att smyga på henne, men upptäcker snart att allt inte är som det ska...


Detta är en bok som tar upp svåra ämnen, såsom mobbning, utanförskap och ätstörning. Att författaren låter Mommi förklara för tjejerna i boken vad som händer med Tuggummitanten, gör att språket riktas till barn och det gör det även lättare för mig som vuxen att förklara för mitt barn. Det var ibland lite svårt att förklara för Nova, som inte alltid förstod. Men hon berördes av berättelsen och man märkte att hon funderade mycket kring den. Boken kräver dock att man pratar en del runt den, i alla fall med barn runt 6-7 år.


Nova tyckte dock att den var spännande och ibland lite läskig, men den slutar lyckligt och Nova tyckte det var bra att Tuggummitanten fick hjälp till slut. Kanske att man ska vara några år äldre än Nova om man ska ta till sig boken, men hon ser redan fram emot nästa äventyr och är nyfiken på vem huvudpersonerna ska smyga på härnäst.
0 kommentarer:

Skicka en kommentar