lördag 3 september 2016

Bloggresa till Nordjylland del 5 - Rudbjerg Knude Fyr och Hotel Fårup!

Rudbjerg Knude Fyr ligger inte långt från Lökken, vid den lilla byn Lönstrup, i nordvästra Danmark. Ca 3 meter per år flyttar sig en kuststräcka på ungefär 1,5 km nordöst in mot landet, detta kallas för sandflykt.
Det var fruktansvärt varmt och helt vindstilla när vi började vandringen mot fyren från parkeringen, en promenad på ca 1 km. Men barnen var otroligt tappra i värmen och knatade på med gott mod.


Vissa sanddyner är upp emot 70 meter höga och här uppe fläktade det skönt i värmen. Det känns otroligt roligt att få ha sett och upplevt detta underliga fenomen, det kändes som om vi plötsligt befann oss i något Medelhavsland och inte i Danmark!


Den vackra fyren byggdes år 1900 och då var sanddynerna runt om små. Runt år 2020 beräknas fyren störta ner i Västerhavet på grund av att sanddynerna hela tiden växer sig större! Vi bestämde oss för att ta oss upp i den övergivna fyren och utsikten därifrån var helt fantastisk!
Efter att ha kommit tillbaka till bilen, var det dags att åka mot vårt sista utflyktsmål där vi också skulle spendera sista natten, Fårup Sommarland! När vi kom fram hade vi ungefär 1½ timme på oss innan parken stängde för dagen, så nästa inlägg kommer handla om dels den tiden och även tiden vi fick dagen därpå innan det var dags för hemfärd.
Men natten spenderades alltså på det nyöppnade Hotel Fårup, som ligger inne i parken! När parken stängt träffades vi alla utanför hotellet och fick lite välsmakande dryck samtidigt som parken och hotellets PR-ansvarig Katrine berättade mer om parkens historia och framtid. Barnen lekte glatt på hotellets lekplats. 


Hotellet invigdes den 4 maj i år och vill bidra till att fler turister ska upptäcka sommarlandet. Som gäst bor man mitt i parken med fantastisk utsikt över en fin sjö och två populära berg- och dalbanor. Man har dessutom exklusiv tillgång till vissa attraktioner en halvtimme innan parken öppnar för allmänheten.


Hotellet är 4-stjärnigt och följer temat på sommarlandet, skogen! Receptionen, foajén, restaurangen och leklandet är allt inspirerat av skog och på toaletterna i de allmänna utrymmena kan man höra fågelkvitter!Men det som Nova tyckte var allra häftigast var vårt rum! Även rummen går i skogstema med fågelholkar på väggen och små fåglar på gardinstången.


Barnen sängar är byggda som en trädkoja och är helt otroligt mysig! Nova rusade direkt upp för den lilla trappan till översängen och skrek "Här ska jag sova!" Även de vuxnas sängar är oerhört bekväma och jag sov riktigt gott.
Hotellet är verkligen alldeles underbart och både jag och Nova längtar efter att få komma tillbaka och då tillsammans med resten av familjen!Innan Nova somnade på kvällen i sin mysiga "trädkoja", satt hon i fönstret och tittade ut över sjön och parken. "Åh, mamma vad jag längtar till imorgon..."


1 kommentar: