lördag 9 maj 2015

Henoch-Shönlein Purpura

Stackars stackars Nova.....
För ca 3 veckor sedan fick hon plötsligt konstiga prickar på underbenen. Vi åkte till vårdcentralen där de tog lite olika prover. Efter någon vecka var proverna analyserade och man hade inte hittat något konstigt, men man ville utesluta alla sorters blodsjukdomar och ville därför ha kompletterande prover.
I måndags var vi på vårdcentralen igen och tog de här proverna. När jag satt vid datorn och surfade samma kväll, snubblade jag av en händelse över en sjukdom som hette Henoch-Shönlein Purpura. Tyckte att symtomen liknade Novas och tänkte fråga läkaren om det när proverna var klara.
På natten till tisdag vaknade Nova och kräktes. Jaha, magsjuka igen var vår tanke. På dagen mådde hon ganska bra, åt lite grann, men vid 14:00 kräktes hon igen, alltså ungefär 11 timmar efter första kräkningen. Hon somnade på kvällen, men vaknade igen vid 06:30 och kräktes igen, nu alltså 16 timmar efter förra kräkningen!
Hon kräktes inte mer efter det, men klagade på ont i magen och åt sådär. På torsdags kväll fick hon plötsligt väldigt ont i fötterna och kunde inte ens vicka på dem, än mindre stå. Hon grät och hade verkligen jätteont. Vi bestämde att åka tillbaka till vårdcentralen dagen efter, alltså igår, för detta var ytterligare symtom på HSP.
I går morse vaknade Nova med svåra smärtor i magen. Hon grät och ville inte äta någon frukost. Vi åkte till vårdcentralen som gav oss förtur och vi kom in till läkare direkt. Jag berättade om mina misstankar om HSP och läkaren trodde också på denna teorin. Flera prover togs, men nu med fokus på njurarna som i värsta fall kan bli svårt påverkade av denna sjukdomen.
Med remiss i handen, tyckte läkaren att vi skulle åka till akuten i Varberg eftersom en barnläkare borde titta på Nova och göra en bedömning. Väl i Varberg tyckte man att det var bättre att vi åkte till Halmstad direkt, eftersom de har ett barnsjukhus. Som tur var hade min pappa kommit in för att ta hand om Fanny och hon åkte med honom ut till Donsö.
Runt 15:30 var vi nere i Halmstad. De visste att vi var på väg och vi hade tur som fick träffa en barnläkare ganska omgående.
Vid det här laget mådde Nova bättre, och hade inte några större smärtor. Men prickarna hade blivit mycket större och fler hade dykt upp. Läkaren bekräftade HSP och kunde också konstatera att Nova hade inflammation i sina knä- och fotleder, vilket tillhör sjukdomen. Man ville gärna behålla Nova, dels för att se så att inte smärtorna kom tillbaka, dels för att ta flera urinprover. Vi blev alltså inskrivna över natten.
Natten blev lugn och Nova sov gott. I morse vaknade hon glad och utan smärtor. Läkaren som gick ronden berättade mer om HSP och belyste hur viktigt det är att regelbundet lämna urinprov. Vi kommer att få göra det under väldigt lång tid, eftersom njurarna kan bli påverkade även långt efter att sjukdomen klingat av. Just nu såg allt bra ut. Vi fick alltså åka hem!
Inflammationen i lederna brukar läka ut av sig själv, man hjälper bara till med smärtlindring. Nova mår bra nu, men det kan bli återfall. Det kan även dröja innan prickarna/fläckarna försvinner. Men jag är ändå glad att Nova fått en diagnos och att det inte var någon värre sjukdom som t.ex. leukemi. Nu tar vi en dag i taget!

Så här ser Novas vänsterfot ut ikväll, mycket bättre än igår och ingen större svullnad!

Henoch-Shönlein Purpura är en sjukdom som drabbar barn mellan 3-15 år, främst pojkar. Kroppens immunförsvar angriper små blodkärl i hud, leder, tarm och njurar. Typiska symtom är små upphöjda blåmärken (purpura), inflammation i knä- och fotleder, magsmärtor och blödning från tarmen. Vill ni veta mer om Henoch-Shönlein Purpura finns det bra och lättförståelig information här

3 kommentarer:

  1. Vilken pers. Vad bra att du hittade att det kunde var HSP och skönt att veta vad det är, att det inte är så farligt även om det kommer att bli lite meckigt för er. Stor kram!

    SvaraRadera
  2. Fy 😞 vi pratade om denna sjukdom i helgen, fick höra om två andra barn som fått det. Tur att ni fick hjälp. Krya på kram

    SvaraRadera
  3. Så läskigt!! Men vilken himla tur att ni fick diagnos snabbt (heja google-doktorn). Stor kram!

    SvaraRadera