tisdag 30 juni 2015

Semester i Danmark 2015 del 1 - Stena Nautica och Kattegatcentret!

Förra måndagen var det äntligen dags för familjens årliga semesterresa. För tredje året i rad gick resan till Danmark som har så otroligt mycket att erbjuda. Denna gången åkte vi till Djursland, perfekt att ta Stena Line-färjan som går mellan Varberg och Grenå.
Redan 08.05 var avgångstiden för färjan, men jag hade reserverat frukost i restaurang Food City redan när jag bokade resan! Jättebra, allt är redan betalt och dessutom får man 10% rabatt om man bokar i förväg!


Efter den supergoda frukosten som hela familjen åt av med god aptit, bestämde vi oss för att se den tecknade filmen Home som visades på biografen ombord. Resan över till Danmark är ganska lång, lite drygt fyra timmar, så en familjefilm på 1½ timme är ett perfekt sätt att få tiden att gå.


När filmen var slut ville barnen röra på sig och sprang direkt till Stena Nautica´s lekrum. Legobygge, göra halsband och måla teckningar sysselsatte barnen i princip resten av resan. När Nicke Nyfiken dök upp avbröt alla dock sin lek för en stund.
Vädret var inte det bästa, så det var inte så roligt att vistas på däck, men Fanny ville ändå gå ut och titta lite.


Runt 12.30 körde vi av landgången i Grenå. Alldeles bredvid terminalen ligger Kattegatcentret, ett akvarium med massor av fantastiska havsdjur och upplevelser. Vi började med att äta i Kattegatcentrets restaurang och vad kunde passa bättre än fish & chips? Mätta och fulla av nyfikenhet var det sedan dags att utforska centret. Utöver flera stora akvarier med fiskar och hajar, fanns också en experimentavdelning som barnen tyckte var väldigt rolig. Här var tanken lära genom lek och spel, vilket var ett mycket effektivt sätt att väcka framförallt barnens intresse för vad som finns i havet.Kattegatcentret är relativt stort med flera olika akvarier. Varje dag finns ett program där man bl.a kan få se när hajarna och sälarna matas eller se dykare nere hos hajarna. Vi var med när hajarna matades, men barnen tröttnade snart eftersom de inte förstod danska. Favoritaktiviteterna var istället att klappa rockorna och gå genom den genomskinliga tunneln under hajarna!Utanför centret fanns en lekplats. Överlag tycker jag att danskarna är fantastiska med sina lekplatser överallt som inbjuder till lek! Barnens fantasi får verkligen komma till sin rätt och på den här lekplatsen fanns även vattenexperiment!


Innan vi sa tack och hej till Kattegatcentret, fick vi även vara med och se när sälarna matades. Vid det här laget var barnen ganska trötta och vi satte oss i bilen för att köra de två milen till vårt boende i Bönnerup Strand, Dayz Kattegat Feriecenter, där vi hade bokat en 3-rumslägenhet för fyra nätter.

1 kommentar:

  1. Vi ska åka den färjan i slutet av juli, jag är riktigt nervös över hur vi ska underhålla vår 3- åring i 4 timmar

    SvaraRadera