söndag 20 november 2016

Smaskig chokladmoussetårta med mintsmak!

Igår fick barnen för sig att de ville baka. Efter lite letande bestämde de sig för en chokladmoussetårta vi aldrig gjort tidigare. Den blev fantastiskt god!


Kakan kan med fördel frysas och tas fram en liten stund innan servering. Den kan då förberedas i förväg, får en härligt fast konsistens och känns inte så mäktig. Den är även mycket god kylskåpskall. Vi bakade på kvällen och eftersom barnen skulle få möjlighet att provsmaka innan de lade sig, hann vi inte kyla den och då blev den ganska mäktig. Men otroligt god! Något att bjuda på i jul kanske?


Recept:

Botten:
300 g mandelmassa
3 ägg
2 msk kakao

Mousse:
200 g mörk blockchoklad
6 mintchokladkakor, t.ex. After Eight
1 äggula
3 dl vispgrädde

Gör så här:
Smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca 21 cm i diameter.
Riv mandelmassan fint och blanda i ett ägg i sänder.
Tillsätt kakaopulvret och häll smeten i formen.
Grädda kakan drygt 25 minuter i 175 grader.

Smält blockchokladen över vattenbad och bryt ner mintchokladen mot slutet. Rör om noga och låt den sedan svalna ordentligt. Detta är viktigt eftersom äggulan annars gör att smeten stelnar.
Vispa under tiden grädden, dock inte alltför tjock. Låt den stå i rumstemperatur medan chokladen svalnar.
Rör sedan ner äggulan i chokladsmeten och vänd därefter ner grädden.
Bred moussen över kakan och förvara i antingen frysen eller kylen.


0 kommentarer:

Skicka en kommentar