måndag 7 december 2015

Veckans barnbokstips - Det övergivna huset!

Åh, det är verkligen mysigt att man fortfarande får lov att läsa för Fanny på kvällarna! Hon njuter av att bara ligga och lyssna och jag tycker oftast att böckerna är riktigt bra.
Den senaste boken jag läste för henne hette Det övergivna huset, skriven av Emma Askling. En fantastiskt bra bok!
Lo flyttar med sin mamma från Stockholm till Åtvidaberg. I skolan finner hon en vän i Ida. En invandrarpojke har just försvunnit från sitt hem och alla är väldigt oroliga. En dag ser Lo och Ida en mystisk man som de bestämmer sig för att smyga på. Han leder dem till "det övergivna huset", där ingen bott på trettio år. Varför går han dit? Det bor ju ingen där! Men vem är det då som skymtar bakom gardinen på övervåningen? Och vem är det som Lo hört sjunga när hon gått förbi huset tidigare?
Boken är väldigt spännande och också mycket aktuell. Invandrarpojken som är försvunnen har sökt asyl i Sverige tillsammans med sin familj och alla riskerar de att utvisas. Emma Askling skriver på ett sådant sätt att man verkligen känner pojkens ångest inför detta och det var ett bra tillfälle att ta upp med Fanny vad det är som händer när människor tvingas fly och söker sig en bättre tillvaro i ett annat land. Känns mer aktuellt än någonsin och jag vill tacka Emma för att hon beskriver hur det kan kännas ur ett barns perspektiv. Det gör det lättare för mig som förälder att förklara för mitt barn. Fanny är snart 10 år och ganska medveten om och nyfiken på vad som händer i världen. Tror att hon förstod lite mer om just detta efter att vi läst boken.
Vi tyckte båda väldigt mycket om "Det övergivna huset" som innehöll det mesta. Allt ifrån spänning till det vardagliga livet så som det ser ut för väldigt många. Att flytta, att vara ny i klassen, nya vänner, föräldrar som kämpar med olika problem, men också lite mystik och kusligheter.
Kan varmt rekommendera denna bok, som är skriven för barn 9-12 år. Läs den tillsammans med era barn, det tillför även dig som vuxen väldigt mycket!

1 kommentar:

  1. Tack för tipset! Läser också fortfarande för L, och ibland läser vi varannan sida. Mysigt är det iaf!
    Kram

    SvaraRadera